Diëtetiek

Hilal Kiliç - Diëtist

Hilal is als diëtiste werkzaam bij Total Health Therapy. Haar drive en passie ligt in het stimuleren van mensen om fitter, gezonder en vrolijker te worden. Zij kan u hulp bieden bij allerlei vragen over voedingsproblemen en medische klachten zoals hierboven beschreven. Na haar studie is zij in de regio Den Haag en Leiden als diëtiste gaan werken. Zij heeft ervaring met onder andere over- en ondergewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, prikkelbaar darmsyndroom, kindervoeding  en COPD. Door haar achtergrond als apothekersassistente heeft zij ook enige kennis van medicatie. Deze kennis kan zij goed combineren met haar voedingskundige kennis. Zij vindt het een uitdaging om haar opgedane kennis en vaardigheden toe te passen in de praktijk en haar persoonlijke visie “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding” tot ontplooiing te kunnen brengen. 

Hilal vindt haar werk zo ontzettend leuk omdat iedereen die zij begeleidt zo verschillend is. Zij begeleidt mensen van allerlei verschillende culturen. Zij is goed bekend met de voedingsgewoontes uit veel verschillende culturen zoals de Marokkaanse-, Turkse- en Surinaamse keuken. Bovendien spreekt zij de Turkse taal goed en kan hulp bieden met een passend voedingsadvies in het Turks.

Diëtetiek

Advies over gezonde voeding wordt via verschillende media verspreid. De diëtist kan antwoord geven op de vragen of deze informatie klopt, of het wetenschappelijk is onderzocht en of deze adviezen bij iedereen toepasbaar zijn. 

De diëtist geeft voedings- en dieetadviezen aan de hand van de recente wetenschappelijke onderzoeken en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Om de gewenste resultaten te kunnen behalen is niet alleen de kennis nodig, maar ook de begeleiding.

Samen met de diëtist wordt het kernprobleem geanalyseerd en geformuleerd. Aan de hand van de persoonlijke omstandigheden, behoeften en wensen wordt een behandelplan opgesteld. Daarbij zijn de hulpvraag en doelstelling van belang. Advies op maat is het uitgangspunt en regelmatige controle zorgt er voor de doelstellingen worden gehaald. 

De diëtist biedt steun, motivatie en hulp. U kunt bij de diëtiste langs voor allerlei vragen over voedingsproblemen en medische klachten, zoals:
 • Diabetes type 1 en 2
 • COPD (chronische longziekte)
 • Eetstoornissen/voedselallergieën
 • Hart en vaatzieketen zoals verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en hartfalen
 • Jicht
 • Maag-, darm- en leverproblemen
 • Nierziekten
 • Overgewicht/ondergewicht/ondervoeding
 • Osteoporose
 • Reumatoïde artritis
 • Sondevoeding
 • Voeding bij zwangerschap (swens)

 

Er kunnen ook andere voedingsproblemen zijn. Vraag de diëtist welke behandelingen mogelijk zijn. Naast de individuele behandeling is het ook mogelijk groepsbehandelingen te doen, mits er voldoende animo is.

U kunt bij de diëtist langs zonder verwijsbrief van uw arts. In dit geval doet de diëtist een korte screening. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn van uw behandelend arts dan wordt verzocht om alsnog een verwijsbrief op te vragen. Het is raadzaam om dit al voor het eerste gesprek mee te nemen. Er is een mogelijkheid om een screening te doen van uw lichaams-samenstelling en uw vragen te stellen. U kunt ook direct een afspraak plannen.

Vanuit uw basisverzekering heeft u recht op 4 uur dieetadvisering per kalenderjaar. Deze 4 uur bestaat uit directe en indirecte tijd. Directe tijd is de tijd die wij met u samen besteden aan de behandeling. Indirecte tijd is de tijd die wij besteden aan de behandeling zonder uw aanwezigheid (bijvoorbeeld administratieve taken, rapportage naar de huisarts etc.). Houdt u rekening met het verplichte eigen risico. Sommige verzekeraars vergoeden extra behandeluren via de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeraar. Het is mogelijk dat een zorgverzekeraar niet in alle gevallen een (volledige) vergoeding geeft. Raadpleeg uw verzekeraar hoe de dieetadvisering met en zonder verwijsbrief wordt vergoed. 

Om de kwaliteit van de behandeling te waarborgen staat Hilal geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit is een garantie dat haar kennis up-to-date blijft en dat zij werkt volgens strakke kwaliteitsnormen. Tevens is zij lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.