Fysiotherapie

Gülay Dirmikci - Fysiotherapeut

Gülay is in maart 2002 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Haar stages heeft ze zowel in een particuliere praktijk als in een ziekenhuis gelopen. Na haar studie heeft ze ruime werkervaring opgedaan en zich verder kunnen ontwikkelen in Haarlem. Zij vindt de sportieve kant van de fysiotherapie een uitdagend gebied, omdat je er vele kanten mee op kan. Haar hoofddoel is mensen te helpen om zich te kunnen bewegen zonder klachten. Zij verwelkomt u graag bij Total Health Therapy om u te adviseren, begeleiden en gericht te laten trainen of herstellen van uw klacht.

Gülay is moeder van twee kinderen. Samen met hen brengt zij veel tijd door met haar twee Friese paarden. Momenteel is zij naast haar werkzaamheden bij Total Health Therapy ook bezig met de opleiding voor dierenfysiotherapeut.De fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Deze klachten kunnen van uiteenlopende aard zijn: zoals pijn, zwelling, krachtsvermindering bewegingsbeperkingen, rug- en nekklachten, heup- en knieklachten. Deze kunnen ontstaan zijn tijdens werkzaamheden, sport of door veroudering.

Fysiotherapie

Patiënten met klachten aan spieren of gewrichten worden door de fysiotherapeut met massage en oefeningen geholpen om de beweeglijkheid te verbeteren en de pijn te verminderen. De fysiotherapeut kan de voorwaarden creëren om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Zij begeleiden u en geven adviezen voor een goede houding en verantwoord bewegen.

Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van uw huisarts naar een fysiotherapeut gaan. De fysiotherapie (en haar specialisaties) zijn sinds 1 januari 2004 grotendeels uit de basisverzekering gehaald, zodat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering om voor vergoeding in aanmerking te komen. In geval van een operatie of chronische aandoening, kan de behandelingen uit het basispakket vergoed worden. In dit geval moet u er rekening mee houden dat de eerste 20 behandelingen, zelf betaald dienen te worden of indien u genoeg aanvullend verzekerd bent, wordt dit uit de aanvullende verzekering betaald. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar u zorgverzekeraar. U behandelende therapeut kan u hierover ook meer vertellen.
Vergoedingen uit het aanvullende pakket vallen niet onder het verplichte eigen risico. Ook heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts om voor vergoeding in aanmerking te komen.
 

Manuele therapie E.S.®

Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen en heeft zodoende zijn individuele bewegingspatroon. Bewegen vindt plaats in de gewrichten. Centraal in de manuele therapie E.S.® staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam. De uitvoering van bewegingen is afhankelijk van de vorm van de gewrichten. Vorm en functie zijn aan elkaar gekoppeld; mede door het bewegen wordt de vorm bepaald van onze gewrichten en door de ontstane vorm hebben we voorkeurs-bewegingen.

Bij klachten in het bewegingsapparaat reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie. Manuele therapie E.S.® is een behandelwijze die, rekening houdend met individuele verschillen en asymmetrie in vorm en functie, tracht een optimale bewegingsfunctie te verkrijgen en te handhaven. Na een nauwkeurige individuele bewegingsanalyse worden op zeer subtiele, meestal pijnloze wijze alle gewrichten van het lichaam bewogen. De methode wordt ook wel 'eggshell methode' (E.S.®) genoemd, omdat een eierschaal nog niet zou breken door de kracht die wordt gebruikt bij de behandeling. De behandeling wordt voorzichtig uitgevoerd. U wordt dus niet gekraakt. Total Health Therapy geeft ook specifieke trainingsadviezen om de gewrichten stabieler te maken.

Neem contact op voor meer informatie en de Manueel Therapie E.S.® behandelvoorwaarden.

Medical Taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren in hun functie te ondersteunen. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape-technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. 

De anti-allergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Effecten van medical tape 
 • Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
 • Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
 • Pijndemping
 • Ondersteunen gewrichtsfunctie, door: 
 1. stimuleren van proprioceptie
 2. correcties van de bewegingsrichting
 3. vergroten van de stabiliteit
 4. neuro-reflectoire beïnvloeding

Het toepassingsgebied mag breed genoemd worden. Behandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrectie, behandeling van klachten door overbelasting (zoals tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch (preventief) tapen. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken. U kunt bij Total Health Therapy terecht voor verschillende medical taping methodes. 

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor Medical Taping hieronder. Echter kan het voorkomen dat de fysiotherapeut (in sommige gevallen) extra kosten berekend voor de hoeveelheid tape dat hij gebruikt. U wordt, ten allen tijde, hierover eerst geïnformeerd.

Dry Needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en Amerika en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze een oorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
 • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’ 
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.