Fysiotherapie

Ik ben in maart 2002 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Mijn stages heb ik zowel in een particuliere praktijk als in een ziekenhuis gelopen. Na mijn studie heb ik ruime tijd werkervaring opgedaan en heb ik mij verder ontwikkeld in Haarlem. Ik vind de sportieve kant van de fysiotherapie een uitdagend gebied, omdat ik er vele kanten mee op kan. Mijn hoofddoel is mensen helpen om zich te kunnen bewegen zonder klachten.

Gülay Dirmikci

Fysiotherapeut

De Technieken

Fysiotherapie

De fysiotherapeut kan patiënten met klachten aan spieren of gewrichten, door middel van massage en oefeningen helpen om de beweeglijkheid te verbeteren en de pijn te verminderen. Daarbij worden voorwaarden gecreëerd om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. De fysiotherapeut begeleid en geeft adviezen voor een goede houding en verantwoord bewegen. 

Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van uw huisarts naar een fysiotherapeut gaan. De fysiotherapie (en haar specialisaties) zijn sinds 1 januari 2004 grotendeels uit de basisverzekering gehaald. U bent in de meeste gevallen aangewezen op uw aanvullende verzekering om voor vergoeding in aanmerking te komen. In geval van een operatie of chronische aandoening kunnen de behandelingen uit het basispakket vergoed worden. In dit geval moet u er rekening mee houden dat de eerste 20 behandelingen zelf betaald dienen te worden. Indien u genoeg aanvullend verzekerd bent worden deze behandelingen uit de aanvullende verzekering betaald.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar uw zorgverzekeraar of neem een kijkje op zorgkiezer. Uw behandelende therapeut kan u hierover ook meer vertellen. Vergoedingen uit het aanvullende pakket vallen niet onder het verplichte eigen risico. Ook heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts om voor vergoeding in aanmerking te komen.


Manuele therapie E.S.®

Ieder mens is herkenbaar aan een eigen bouw, eigen houding, eigen manier van bewegen en heeft zodoende een individueel bewegingspatroon. Bewegen vindt plaats in de gewrichten. Centraal in de manuele therapie E.S.® staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam. De uitvoering van bewegingen is afhankelijk van de vorm van de gewrichten. Vorm en functie zijn aan elkaar gekoppeld; mede door het bewegen wordt de vorm bepaald van onze gewrichten. Door de ontstane vorm hebben we voorkeurs-bewegingen.

Bij klachten in het bewegingsapparaat reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie. Manuele therapie E.S.® is een behandelwijze die, rekening houdend met individuele verschillen en asymmetrie in vorm en functie, tracht een optimale bewegingsfunctie te verkrijgen en te handhaven. Na een nauwkeurige individuele bewegingsanalyse worden op zeer subtiele, meestal pijnloze wijze alle gewrichten van het lichaam bewogen. De methode wordt ‘Egg Shell’ genoemd, omdat een eierschaal nog niet zou breken door de kracht die wordt gebruikt bij de behandeling. Deze wordt voorzichtig uitgevoerd. U wordt dus niet gekraakt. Total Health Therapy geeft ook specifieke trainingsadviezen om de gewrichten stabieler te maken.

 Medical Taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren in hun functie te ondersteunen. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. De tape heeft hierdoor een soort ‘liftende werking’ op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape-technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Medical Taping is een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken en is in veel situaties toe te passen. Bij Total Health Therapy kunt u terecht voor verschillende Medical Taping methodes.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor Medical Taping hieronder. Echter kan het voorkomen dat de fysiotherapeut extra kosten berekend voor de hoeveelheid tape dat wordt gebruikt. Dit wordt altijd  op voorhand met u besproken.